Onzekere tijden, ook in Griekenland

Begin dit jaar kondigde Blyde Benelux aan partner van Happy Caravan te worden. Deze stichting biedt onderwijs aan kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland. Door naar school te gaan krijgen deze kinderen – ondanks de crisissituatie waarin zij leven – weer structuur in hun dagelijkse leven. De missie van Happy Caravan? Zorgen dat kinderen in vluchtelingenkampen safe, seen, and supported zijn. De situatie is in verband met het coronavirus drastisch veranderd. In deze blog praten we je bij. We blikken terug en vooruit.

Het coronavirus houdt de hele wereld in zijn greep. Het is overweldigend om te zien hoe zekerheden van het ene op het andere moment wegvallen en alles in slechts enkele dagen tijd compleet verandert. De vanzelfsprekendheid van de toegang tot het ziekenhuis, het hebben van een inkomen en het naar school gaan van je kinderen. Toch hebben we als Nederlanders nog steeds een bevoorrechte positie: de meeste van ons hebben een fijn huis om zich in terug te trekken, we kunnen (vooralsnog) boodschappen om de hoek doen, eten wordt tot aan de deur bezorgd, scholen sturen digitale lespakketten toe, we vermaken ons met Netflix series en we worden op de hoogte gehouden door onafhankelijke media. In de Griekse vluchtelingenkampen is dat toch net even anders. De kampen zijn overvol en de Europese regering ondernam tot dusver weinig actie. Tel daar het coronavirus bij op en je kunt je voorstellen hoe schrijnend de situatie is.

Scholen Happy Caravan dicht

Om de veiligheid en gezondheid van zowel de mensen in de kampen als de vrijwilligers van Happy Caravan te kunnen garanderen, zag de stichting zich afgelopen week genoodzaakt haar scholen voor nog onbepaalde tijd te sluiten. Een uitbraak in de kampen, waar mensen toch al kwetsbaar zijn, zou desastreus zijn (maar laat hoogstwaarschijnlijk niet lang op zich wachten). Tot die tijd brengt het team achter de schermen alles in gereedheid voor heropening en onderzoekt het de mogelijkheden voor eventuele homeschooling of digitale lesprogramma’s. Er wordt dag voor dag naar de situatie gekeken en de veiligheid van gezondheid van de mensen in de kampen heeft op dit moment de hoogste prioriteit.

Geen impacttrip, wél 10.000 euro en honderden notitieboeken!

Blyde heeft op zijn beurt de impacttrip naar Griekenland uitgesteld. Dat betekent niet dat we het erbij laten zitten: op afstand proberen we Happy Caravan te helpen bij hun (communicatie)strategie en blijven we ons best doen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor wanneer de scholen heropenen. En we zijn al aardig op weg: er is in de afgelopen drie weken bijna 10.000 euro gedoneerd! Bovendien kregen we een geweldig enthousiaste reactie van mede B-Corp Paper on the Rocks. De fabrikant van duurzaam steenpapier stuurt binnenkort honderden notitieboeken naar Happy Caravan op, zodat de kinderen het maximale uit de lessen kunnen halen. Ze hebben tevens aangegeven een duurzame samenwerking met de stichting aan te gaan. Wil jij net als Paper on the Rocks goederen – laptop/iPad/camera of notitieboekjes/sokken/knutselspullen/Engelse voorleesboekjes – doneren aan Happy Caravan? Wij kunnen in samenwerking met UPS, partner van Happy Caravan, de verzending voor je regelen. Contact opnemen kan via emma@blyde.nl.   

Tellerwebsite live

Alhoewel het coronavirus ook voor ons veel onzekerheid met zich meebrengt, is het belangrijk om juist in moeilijke tijden ook oog te blijven houden voor zij die het moeilijker hebben dan wij zelf. Daarom gaat Blyde gestaag door met de inzameling én lanceren we vandaag Happy Caravan Calendar. Go check it out. Deze kick-ass website hebben we te danken aan Joyce Zethof en de mannen van Surf & Turf, zij hebben ons geweldig geholpen. Iedereen die al gedoneerd heeft: ontzettend bedankt namens Happy Caravan en Blyde. Zeker nu, in deze bizarre en onzekere tijd. Heb je nog niet gedoneerd en wil je graag een steentje bijdragen? Dat kan heel makkelijk via Tikkie. We’ll keep you posted!