Antwerpen, maart 2024 | Een krachtige boodschap van verbondenheid en solidariteit weerklinkt in ons land met de aankondiging van “505 – Concerten voor Menselijkheid”. Dit initiatief, georganiseerd door een groep van geëngageerde burgers uit verschillende hoeken, de muziekwereld, middenveldorganisaties en bedrijven, doet een oproep voor een meer menselijke samenleving én beleid.

Oproep tot menselijkheid
De organisatie mikt op meer dan 20.000 mensen die samenkomen in Antwerpen op zondag 5 mei voor een groots muziekevenement dat de kracht van menselijkheid en solidariteit in de schijnwerpers zet.

​Geïnitieerd door psychologe en auteur Elisabeth Van Lierop die al jaren rond duurzaamheid werkt, haar man Tijs Delbeke, muzikant bij o.a. Balthazar en Warhaus, en Els Hertogen, naast 11.11.11 directeur in de eerste plaats geëngageerd burger en moeder van drie, geven de ‘505 – Concerten voor Menselijkheid’ een krachtig signaal aan politici, een maand voor de verkiezingen, voor een meer humaan beleid. Samen met tal van burgers, artiesten, organisaties en bedrijven uiten ze de dringende noodzaak voor een menselijker, rechtvaardiger en zorgzamer beleid en dit te laten doorwegen in het zoeken naar oplossingen voor alle mensen die het slachtoffer zijn van crises zoals die in Gaza, de klimaatverandering en kinderarmoede.

“Een duurzaam klimaatbeleid, een staakt het vuren, de genderkloof dichten, oproepen tot eerlijke productie van kleding en voeding, langetermijnoplossingen voor de crisis in de kinderopvang, humane procedures voor mensen op de vlucht,… Het lijkt alsof we niet konden kiezen waar we het hardst voor op de barricaden willen staan. En dat klopt. Omdat we geloven dat we niet moeten kiezen. Want in essentie hangt alles samen. Acties op het gebied van ongelijkheid en verantwoorde productie & consumptie, hebben ook effect op de uitdaging die verduurzaming is. Natuurherstel gaat hand in hand met het opkomen voor de rechten van boeren. De humanitaire crisis in Gaza heeft óók een milieu-impact. Het is allemaal interconnected. Wij zijn, meer dan ooit, verbonden.” Aldus Van Lierop.

Muziek voor een verenigde ‘samen-leving’
Met een line-up van 40 uiteenlopende artiesten, afwisselend muzikanten en sprekers, beloven de “505 – Concerten voor Menselijkheid” een rijke en diverse muzikale ervaring te worden voor een breed publiek. ‘505 – Concerten voor Menselijkheid’ wordt een momentum voor en door burgers, vóór een verenigde ‘samen-leving’.
Heel wat klinkende namen zegden toe, waaronder Bart Peeters, Portland, Laura Tesoro, Absynthe Minded, Stan Van Samang, Selah Sue, Noémie Wolfs, Zimmerman, Wannes Cappelle, Faisal, Miss Angel en een breed scala aan talent waaronder Elisabeth Lucie Baeten, Hind Eljadid en Jaouad Alloul. Vele andere namen worden binnenkort bekendgemaakt.

Tijs Delbeke: “Het klinkt wellicht wat cliché, maar muziek heeft echt wel een kracht. De 0110 concerten van 18 jaar geleden hebben een grote impact op mij gehad. Als muziek je kan doen nadenken over maatschappij en zelfs politiek, dan wil dit toch iets zeggen. Wanneer we er met 505 in slagen om een golf van engagement en hoop in gang te zetten, ben ik heel tevreden. Want de uitdagingen waar we collectief voor staan, zijn te groot om alleen aan te gaan.“

Brede maatschappelijke steun
De drie initiatiefnemers organiseren de ‘505 – Concerten voor Menselijkheid’ niet alleen. Het hart van dit initiatief is de gemeenschappelijke wil van burgers, bedrijven en organisaties om samen te komen en een verschil te maken. Een vijftigtal organisaties, waaronder 11.11.11, DEE Sound & Light, Netwerk tegen Armoede, Beweging.net, De Roma, Toneelhuis, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, ACLVB, De Singel, Klimaatcoalitie, Sensoa, çavaria, Chirojeugd Vlaanderen, Christelijke Mutualiteit, Bond Beter Leefmilieu, Oxfam België en Femma sloten zich al bij het evenement op 5 mei aan. De initiatiefnemers roepen organisaties en bedrijven de komende weken op om zich hierbij te voegen en samen met burgers en de muziekwereld een rechtvaardige wereld te eisen, waarin menselijkheid centraal staat.

Els Hertogen: “Ik bleef afgelopen maanden terugkomen op de vraag: welke soort wereld wil ik voor mijn drie dochters achterlaten? Telkens dook menselijkheid op als rode draad in de mogelijke antwoorden daarop. Ik geloof dat er talloze mensen zijn die willen tonen dat ze voor die fundamentele waarde zijn: de mens zien in de ander. Tienduizenden mensen gaan kunnen tonen dat ze positieve verandering willen – een hele massa die in beweging komt en verandering eist. Zo willen we zuurstof geven, hoop bieden aan de hele samenleving.”

Binnenkort worden de verdere line-up en details over het evenement bekendgemaakt. Maar één ding is duidelijk: “505 – Concerten voor Menselijkheid” wordt niet alleen een muzikale tour de force, het is een krachtig statement voor een wereld die gebaseerd is op menselijkheid en mededogen. Kan je er zelf niet bij zijn, onderschrijf dan het manifest als individu of organisatie via de website en geef zo een signaal dat er een groot draagvlak is voor een solidair en menselijk beleid.

Praktische informatie
Datum & tijd: 5 mei 2024, 13u – 21u
Locatie: Antwerpen – locatie wordt later bekendgemaakt
Toegang: De ‘505 – Concerten voor Menselijkheid’ zijn gratis. Maar omdat er uiteraard kosten verbonden zijn aan het opzetten van dit evenement, krijgen mensen de kans om een vrije bijdrage te leveren via 505concerten.be en zo ‘505 – Concerten voor Menselijkheid’ mee mogelijk te maken. Deze middelen worden ingezet om de productionele kosten van het evenement te financieren.

Over Blyde Benelux
Maatschappelijk toegevoegde waarde creëren staat centraal bij Blyde. Noem het impact, noem het duurzaamheid – dat is wat het team drijft, doet versnellen en verder laat denken. Vanuit Amsterdam en Antwerpen werken we aan onze missie ‘creating a positive footprint worldwide’. Om de transitie naar een duurzame en sociale economie te versnellen, bundelen we onze krachten met pionierende impactvolle merken en organisaties als Too Good To Go, Ecover, Natuurmonumenten, Vandebron en Swapfiets. Met positieve impact als vertrekpunt en humor, ambitie en optimisme als belangrijke pijlers, werkt Blyde als één team samen aan een duurzaam resultaat. Voor meer informatie zie www.blyde.nl & www.blyde.be.