Creating a positive FOODprint worldwide | op het menu: goed eten

Eten is dé sleutel tot een betere wereld. Er is een serieuze food revolutie gaande: in het schap, op het bord & in het hoofd van de consument. Hoog tijd voor een food update dus, inspiratie-ingrediënten om zelf weer goed gevoed de week in te gaan. De status quo durven bevragen is de eerste stap naar verandering. Kritisch zijn over eten en wat je wel of juist niet op je bord legt, is dé sleutel naar een toekomstbestendige voedselketen. Maar where to start? Er zijn oneindig veel opties, keurmerken en innovaties op het gebied van voeding. Hét devies is er niet. Maar begin gewoon. We stellen je graag voor aan:

 

  1. de (bodem)veranderaars van Farm Brothers- koekjesbakkers die de grond weer biologisch maken;
  2. het gedreven merk BEAR dat een grote hap uit de slechte snackgewoonte van kids wil nemen;
  3. de nieuwe gedurfde missie van Stegeman;
  4. Your Super, een merk waar de verbetering van de gezondheid van mensen met de natuurlijke kracht van planten dagelijks centraal staat.

Nog meer trek? Onderaan vind je zes onmisbare kijk- en luistertips die je op een positieve manier anders doen denken! Eet smakelijk🍴

BEAR | Taking a big bite out of bad snacking habits

Bijna driekwart van het eten en drinken in het schap voor kinderen niet past in de richtlijnen voor een gezond eetpatroon. Blyde Benelux is samen met BEAR (lekkere en leuke fruitsnacks gemaakt van 100% fruit en niets anders) op missie om kinderen gezond te laten snacken. Hoe? Door ouders te helpen bij het maken van bewuste en lekkere eetkeuzes voor je kunt. Gezond eten hoeft écht niet saai te zijn en gaat veel verder dan enkel de groenten op het bord. Door kinderen spelenderwijs te laten werken met voeding stimuleer je de natuurlijke nieuwsgierigheid. Neem je kinderen daarom mee op avontuur en ontdek samen hoe leuk en lekker een verantwoord eetpatroon kan zijn.

FARM BROTHERS | Eat cookies & change the world
Biologische landbouw is in opmars, maar de transitie gaat nog te langzaam. Momenteel is slechts 6,6% procent van de totale landbouwgrond in België biologisch en in Nederland zelfs maar 3%. Volgens de Green Deal, waar momenteel hard over wordt gediscussieerd in Brussel, moet dat tegen 2030 25% zijn. Een lange weg te gaan, maar als het aan de pionierende koekjesbakkers van het B Corp gecertificeerde Farm Brothers ligt moeten we nu versnellen and we couldn’t agree more (check tevens de kijktips). Waarom onze landbouwgrond hulp nodig heeft? De helft van onze vruchtbare bodem is verloren gegaan vanwege het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest in gangbare landbouw. Het tij kan nog worden gekeerd en hét antwoord is biologische landbouw. Hoe helpt Farm Brothers? Koekje voor koekje. Door elk pak verkochte koekjes wordt 12cm2 landbouwgrond biologisch gemaakt. Niet geheel onbelangrijk; de koekjes zijn onmogelijk om van af te blijven! Op zoek naar meer info over het belang van een gezonde bodem? Check: https://www.makesoilmatter.com/

YOUR SUPER | de natuurlijke kracht van planten
Je moeder zei het vroeger vast ook: eet je groente! En dat is niet voor niets. Want de sleutels tot een gezond en energiek leven zijn: veel water drinken, stress vermijden en vooral veel groente en fruit eten. Deze groene vrienden zijn dé bron van voedingsvezels, vitaminen en mineralen en hebben een positief effect op je gezondheid. Het lijkt reuze simpel, maar toch lukt het ons maar 131 gram groente en 130 gram fruit van de benodigde dagelijkse 450 gram op ons bord te leggen. En dat is helaas niet zomaar te verhelpen met een vitaminepil hier en daar. Het B Corp gecertificeerde bedrijf Your Super heeft als missie om de gezondheid van mensen te verbeteren met de natuurlijke kracht van planten. Hoe? Met 100% biologische organische en plantaardige proteïnemixen, bestaande uit enkel lokaal geplukte en natuurlijk gedroogde planten. Met kennis, hulp en de producten werken ze aan het toegankelijk maken van gezond eten voor iedereen. Wat ons betreft een hulde! Helemaal geïnspireerd? Mooi! De mixen van Your Super zijn hier te bestellen.

Ps…wist je dat oprichtster Kristel een kick-ass Nederlandse powervrouw is? Dat ze is uitgeroepen tot zowel één van Forbes 30 under 30 als Inc Magazine’s Rising Stars en dat ze taboe’s doorbreekt? Check het interview op Linda.nl.

STEGEMAN | 50% minder vleesproductie
We kunnen er écht niet meer omheen. Hetgeen we in ons winkelmandje leggen en op tafel toveren, heeft serieuze invloed op het klimaat. Met name de impact van onze vleesconsumptie is niet mis. Dat kan anders, vindt Stegeman. Het Nederlandse merk wil de negatieve milieu-impact van de vleesindustrie verkleinen en streeft naar 50% minder vleesproductie. Onder andere met de lancering van twee vegetarische burgers eerder dit jaar. Vegetarische producten in een vleesfabriek. Het doet wellicht vreemd aan, maar is volgens Stegeman de enige manier vooruit. Wij houden van omdenkers. Van gevestigde bedrijven die zichzelf opnieuw uitvinden en de verantwoordelijkheid nemen om in dit geval de milieu-impact van de vleesindustrie te verkleinen. Niet de gemakkelijke weg maar maar wel ‘the way to go‘. Een stap in de juiste richting naar gedragsverandering. Door één of twee dagen per week geen vlees te eten, kun je al een enorm verschil maken. Daarom introduceerde Stegeman de Veggie Thursday. Met deze ‘vaste vegetarische dag’ wil Stegeman flexitariërs en nieuwsgierige vleeseters aanmoedigen om vaker voor vega te gaan.

Benieuwd naar de vegetarische recepten van Stegeman? Je vindt ze hier.

Fotocredits: Anita Bakos, Studio Zilalila

6 kijk- en luistertips die helpen bij het maken van de juiste keuzes | Tune in & feed your knowledge

  1. De grond van de aarde is de sleutel: in de documentaire KISS the GROUND laten wetenschappers en betrokken beroemdheden zien hoe de grond van de aarde de sleutel kan zijn in de strijd tegen klimaatverandering en voor het behoud van de planeet. Als we de komende 30 jaar opschalen dan zijn we in staat op de opwarming van de aarde te keren. 
  2. Treat yourself with some (healthy) eye candy: Zac Efron is te zien in de educatieve Netflix serie ‘Down to Earth’. Hierin gaat Zac samen met wellnessexpert Darin Olien de wereld rond, op zoek naar gezonde, duurzame manieren van leven.
  3. In ‘The biggest little farm zien we passievolle mensen die het verschil maken. De liefde en de kracht van de natuur komt hier sterk naar voren. Een absolute eye-opener en een ode aan de eindeloze complexiteit van de natuur, aan de cyclus van het leven en aan het idealisme.
  4. What the health: In deze interessante documentaire wordt het verband onderzocht tussen voeding en ziekte en de miljarden euro’s die op het spel staan in de zorg, de farmaceutische sector en de levensmiddelenbranche.
  5. Geen tijd om iets te kijken? Luister dan naar de podcasts van Het voedselkabinet. Hier vertellen Helen en Samuel, onze vrienden van het campagnebureau Food Cabinet hoe jij de wereld kan verbeteren met eten. Ze gaan met elkaar, experts en chefs in gesprek over voedselverspilling, supporting your locals, marketing van snoep en vele andere smakelijke onderwerpen.
  6. Of neem eens een kijkje bij de boekenrubriek van Nederland Voedselland voor goede boekentips over voeding. Filantroop Bill Gates leest naar eigen zeggen 50 boeken per jaar en Elon musk geeft op de vraag hoe hij heeft geleerd raketten te bouwen standaard het antwoord ‘I read books’.

Let’s create a positive FOODprint worldwide, together!
team Blyde Benelux