Hi!

We hopen dat het goed met je gaat, jij en naasten gezond zijn en het je lukt om de stemming erin te houden ondanks de uitdagingen. Vanuit Amsterdam en Antwerpen strooien we vandaag graag wat positiviteit in je inbox. Want juist in deze uitdagende tijden geloven we in de noodzaak en kracht om positieve impact te creëren. We delen een greep uit felle lichtpuntjes die we de afgelopen weken al videobellend realiseerden in samenwerking met Lendahand, Support Your Locals, method en The Present Movement. Ook delen we een paar van onze favoriete kijk-, luister- en leestips om je te inspireren en te voorzien van nieuwe ‘groene’ energie! 

B
lijf sterk, vecht voor de idealen waarin je gelooft.

LENDAHAND | Steun juíst nu MKB in Afrikaanse landen en India

Onze klant Lendahand – hét crowdfundingplatform dat mesokredieten versterkt aan mkb’ers in opkomende landen – deelde middels een ingezonden brief naar NRC Handelsblad een duidelijke visie op hoe om te gaan met ontwikkelingshulp tijdens de coronacrisis. De Nederlandse overheid zet massaal alle zeilen bij en miljardenregelingen volgen elkaar in rap tempo op, maar wie denkt er nog aan de MKB’ers in landen zoals Afrika en India, waar de werkloosheid en armoede voor corona ook al torenhoog waren? Lees de visie van Lendahand in NRC Handelsblad hier.

SUPPORT YOUR LOCALS | Steun Nederlandse smaakmakers

We zijn trots en vereerd dat wij als bureau betrokken zijn bij de Support Your Locals campagne van campagnebureau Food Cabinet en Taskforce Korte Keten.  Samuel Levie, worstmaker én medeoprichter van campagnebureau Food Cabinet, zette aan het begin van de coronacrisis met een aantal andere Amsterdamse producenten de eerste Support Your Locals foodbox op en spoorde anderen aan hetzelfde te doen. De succesvolle beweging roept heel Nederland op om lokale producenten in de armen te sluiten en samen korte ketens op te bouwen. Er zijn de afgelopen weken vele initiatieven onder de vlag van #supportyourlocalsNL ontstaan en er komen elke dag nieuwe bij! Wil jij ook genieten van je eigen Support Your Locals box? Kijk hier voor de initiatieven in jouw buurt.

WE not ME | Buy a shirt & help!

We worden allemaal geraakt door de coronacrisis, maar de minderbedeelden worden het hardst getroffen. Daklozen kunnen niet thuisblijven. In vluchtelingenkampen kunnen de mensen hun handen niet wassen, 1,5 meter afstand houden of zorg ontvangen als ze besmet zijn met het virus. The Present Movement – de stichting die ondernemers met initiatieven, projecten en kleine NGO’s verbindt – verkoopt T-shirts met een boodschap waarvan de hele opbrengst naar mensen gaat die niet thuis kunnen blijven. Stel niet jezelf centraal maar help juist de ander: #WEnotME.

Het team van Blyde Benelux steunt The Present Movement structureel en is trotse ambassadeur van de #WEnotME campagne. Koop dit mooie, uiteraard duurzaam geproduceerde, T-shirt hier en draag bij aan noodhulp voor mensen die nu het hardst worden getroffen, in eigen land en verder weg

METHOD | Spread joy

In deze tijden kan iedereen wel een beetje extra ‘joy’ en vrolijkheid gebruiken. method, bekend van de plantaardige en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, hemelse geuren, en regenboogkleuren moedigt Nederland aan om iets te betekenen voor een ander. Vul een tote bag met fijne spullen die je in huis hebt (het tijdschrift dat je verslond, je lievelings crackers, een übersappige peer of een felbegeerde wc-rol ;-)) en drop het aan de deur bij iemand die het verdient! Zo makkelijk en leuk kan het zijn om iemand blij te maken. #spreadjoy.

PS het leuke is: method geeft een van hun knappe flessen daarvoor gratis aan jou. Om weg te geven. Lees hier hoe dat werkt!

AGENDA-TIPS | Lekker luisteren, kijken of lezen
 
Heb jij nog een gaatje in je agenda? Deze tips willen we je niet onthouden, echt de moeite waard!

Kijk 
Tegenlicht – Duurzaam: nu of nooit (uitzending 10 mei 2020)
Als we toch honderden miljarden gaan uitgeven om de economische crisis te bestrijden, kunnen we dat geld dan ook meteen gebruiken om de omslag te maken naar een duurzame economie met veel minder CO2-uitstoot?

Lees het FD
 – Juist in overlevingsmodus blijkt het belang van duurzaamheid
Het coronavirus kan goede bedoelingen en duurzaamheidsintenties gemakkelijk naar de achtergrond verschuiven, zoals Air France-KLM en Shell hebben aangetoond. Tonen bedrijven nu pas hun ware gezicht? Of hadden we daar vóór de crisis al iets van kunnen zien aan hun duurzaamheidsscores?

Luister naar de Rudi & Freddie show
 
 – Antwoord op de grote vragen
Is het middel tegen corona erger dan de kwaal? Hebben we wel een goede exitstrategie? Rudi en Freddie proberen met hun podcast antwoorden te vinden op de ‘grote’ vragen. Ze gaan in gesprek met microbioloog Rosanne Hertzberger over wat we nú moeten doen in de strijd tegen het virus en spreken Maite Vermeulen over waarom corona een nog veel grotere ramp kan worden voor armere landen.

Luister naar de 
Crisiscast met Jan Rotmans – “We hebben dit soort Crisis nodig”
In tijden van crisis wordt vaak veel geld gepompt om de huidige economie overeind te houden. Dat geld kan dan niet in de nieuwe, groene, duurzame economie worden gestopt. Dat komt de transitie niet ten goede. “Als je al het geld aan de gevestigde orde geeft, weet je vrijwel zeker dat er geen doorbraken komen”, aldus Rotmans. Hij praat daarover vanaf minuut 27:57.

Meld je aan 
voor dit duurzame online event (21 mei) – Dus wat gaan wij doen?
De organisatoren van het “Dus wat gaan wij doen” festival nemen je tijdens deze online editie op 21 mei mee op reis langs alle mogelijkheden om jouw leven te verduurzamen. Dit is dé plek om te connecten met pioniers, professors, makers ondernemers en andere duurzame enthousiastelingen. Mensen die al hard bouwen aan een duurzame toekomst. Het doel van deze middag? Handvatten vinden om zelf aan de slag te gaan!