Pionieren en een systeem grondig veranderen gebeurt niet over één nacht ijs. Dat vergt een lange termijnvisie, lef, doorzettingsvermogen en de volle overtuiging dat het systeem – zoals we dat gewend zijn – anders kan en moet. Deze nieuwsbrief staat in het teken van system change en disruptief ondernemerschap. We delen verhalen van inspirerende ondernemers en een flinke dosis kijk- en luistervoer.
Nobody said it was easy, but let’s do it anyway!
Ecover | Join the refillution
Over één ding zijn we het allemaal eens: de zee is mooier zonder plastic. Ook Ecover zet zich vol overgave in om single-use plastics te elimineren. Hun biologisch afbreekbare schoonmaak- en afwasmiddelen worden nu al verpakt in 100% gerecyclede en recyclebare flessen. Het ultieme doel? Zo veel mogelijk hergebruiken zodat grondstoffen nooit worden verspild. Daarom draaien verschillende winkels, waaronder Albert Heijn, pilots met navulstations voor Ecover wasmiddel, wasverzachter en afwasmiddel, zodat je geen nieuwe fles hoeft te kopen. Weg met de weggooicultuur. Join the refillution!
Van Dillen | Ecologisch en circulair bouwen
Duurzaam bouwen betekent voor onze klant Bouwbedrijf Van Dillen dat een gebouw moet kunnen meebewegen met vraag en nood van de omgeving. Zo ontstond het concept ‘huisje-boompje’ als oplossing voor de woning schaarste met een positieve invloed op de biodiversiteit. Daarnaast verlaagt het de CO2-uitstoot én geeft het een nuttige bestemming aan weilanden waar nu uitsluitend mest op wordt uitgestrooid. Het principe is simpel: gebruik leegstaande weilanden voor woningbouw door er bossen te planten en circulaire houtbouw te realiseren.
Lees in de ingezonden brief aan NRC over de visie van Van Dillen op de post-coronastad. De pioniers zien ecologische bosbouw als win-win-win-win: voor de boer, de bouwwereld, de samenleving én het klimaat.
De Correspondent | Journalistiek voor verandering
Klimaatverandering, corona en migratie zijn slechts een greep uit de maatschappelijke challenges die dagelijks op de journalistieke agenda staan. De Correspondent wil, naast je te helpen om deze onderwerpen te begrijpen, positieve sociale verandering in gang zetten door middel van constructieve journalistiek. Om die reden hebben ze de Correspondent Foundation opgericht: een onafhankelijke stichting die door bewustwordingscampagnes, educatie en voorlichting belangrijke zaken aan het licht brengt. Journalism for change. We dig it!
Inspiratie | 4 talks ‘Week van de Circulaire Economie’
Begin februari vond de zesde editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. In 2050 moet de Nederlandse economie compleet circulair zijn. Dit betekent geen afval meer en grondstoffen die steeds weer worden hergebruikt. Over systeemveranderingen gesproken! In deze transitie staan we op het kantelpunt van inspirerende activiteiten op kleine schaal, naar grootschalige systeemverandering.
Zin in een rondje inspiratie? Hierbij onze selectie van talks die je terug kunt kijken via het platform van de Nationale Conferentie Circulaire Economie.
Let op: om de talks te bekijken moet je een account aanmaken, maar dat is zo gepiept.
Duurzaam bestellen en retourneren | Thuiswinkel.org | 33 minuten
Yikes, heb je de Tegenlicht uitzending ‘Nederland op volle retouren’ ook met buikpijn bekeken? Ellen de Lange en Alicja van Ewijk van Thuiswinkel.org vertellen in deze masterclass alles over de verduurzaming van de e-commerce sector, en geven concrete tips om zelf duurzaam te bestellen en retourneren.
De weg naar circulariteit | Swapfiets | 42 minuten
Richard Burger, medeoprichter van het razendsnel groeiende Swapfiets, vertelt tijdens deze masterclass over hun ‘road to circularity’. Hij geeft een kijkje in de keuken van één van de meest toonaangevende leveranciers van micromobiliteit in Europa: Swapfiets. Momenteel is 88% van de Swapfiets Deluxe circulair. De ambitie is om in 2025 een volledig circulaire fiets te hebben. Een serieuze opgave die vraagt om een systeemverandering, open geest en krachtenbundeling met de beste fietsontwerpers en engineers.
Circulaire gebouwen bestaan niet | Thomas Rau | 21 minuten
“Vastgoed bestaat niet. Ieder gebouw is een tijdelijk antwoord op een tijdelijke behoefte, Alles is een grote kermis, en soms is het weekendje een beetje lang geworden.” Zeg je circulaire economie, dan zeg je Thomas Rau. De ondernemer, visionair en architect trekt je mee in zijn verhaal en helpt je om groter te denken.
Circulariteit als sleutel tot het Parijs-akkoord | Circle Economy | 30 minuten
In december 2015 werd het Parijs-akkoord ondertekend door 195 landen, waaronder Nederland. Reality check: in veel deelnemende landen wordt nog te weinig actie ondernomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Deze talk draait om het versnellen van de transitie naar een circulaire economie zodat de doelstellingen alsnog haalbaar zijn.
Extra lees / kijk / luistervoer
Kijk Closing the Loop | documentaire | 93 minuten
Deze documentaire gaat over de shift van de lineaire ‘take-make-waste’ economie naar een circulaire ‘borrow-use-return’ economie. Er komen 5 strategieën aan bod om circulariteit te bereiken: reduce, reuse, recycle, renew en reinvent. Ook te bekijken met Nederlandse ondertiteling.
Luister TNO – De plastic cirkel is rond | podcast | 25 minuten
Wist je dat je dagelijks microplastics inademt en opeet? We worden er niet gelijk ziek van, maar op lange termijn kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Omdat nog niet alle plastics gerecycled worden, belanden ze nog regelmatig in het milieu. Gelukkig zijn wetenschappers en producenten druk bezig met het vinden van manieren om plastics een nieuw leven in te blazen. Hoe? Dat hoor je in deze podcast!
Kijk Time Rebels | VPRO Tegenlicht | 44 minuten
In deze aflevering van Tegenlicht roept Roman Krznaric, schrijver van De goede voorouder, ons op om een betere voorouder te zijn. “We treat the future like a distant colonial outpost where we can freely dump ecological damage and technological risk as if there was nobody there. We need to redesign democracy for the 21st century and beyond that.” Volgens Krznaric is het voor de aarde en de mensheid cruciaal dat we switchen naar langetermijndenken en toekomstige generaties een stem geven bij politieke vraagstukken van vandaag.
Lees De verborgen impact | boek | Babette Porceleijn
Als je op zoek bent naar manieren om je eigen ‘systeem’ positief te veranderen is dit boek helemaal voor jou. Babette Porceleijn legt je stap voor stap uit wat voor impact je dagelijkse keuzes hebben op de planeet en hoe je eco-positief leeft. Be the change you wish to see in the world – je kunt er vandaag nog mee beginnen!
Recente reacties