Net als voorgaande jaren, reisde team Blyde vorige week af naar het grootste design event van Noord-Europa: de Dutch Design Week 2022 in Eindhoven! Het overkoepelende thema van dit jaar, ”Get Set!”, stond in het teken van een mentaliteitsverandering: van voorbereiding naar actie. Dit is hèt moment om slimme coalities te smeden en samen te werken aan de maatschappelijke uitdagingen en crises die zich opstapelen. De enige fout die we kunnen maken, is niets doen.

We keerden bomvol inspiratie terug. Kunst, design en de daarbij horende verbeeldingskracht kunnen een bijdragen leveren aan oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Hieronder een greep uit onze highlights, Get Set!

Solar Paviljoen | esthetische zonnetechnologie

De zon levert in één uur evenveel energie als de hele mensheid in een jaar verbruikt. Waarom óógsten we die dan niet? Marjan van Aubel pleit voor een Solar Democracy, een wereld waarin we de zon vieren door onszelf te omringen met esthetische zonnetechnologie. Op het moment dat zonnetechnologie gekoppeld wordt aan esthetiek en design, ontstaat een heel nieuw perspectief. Het Solar Paviljoen was de kleurrijke eyecatcher op Strijp-S. Want: ‘Waarom moet het altijd rechthoekig en enkel in de kleuren zwart en donkerblauw?’ Kijktip: de recente Tegenlicht aflevering ‘De zon is van iedereen’ toont, naast het schitterende werk van Marjan van Aubel, de onbenutte mogelijkheden van de zon.

V8 Architects & Marjan van Aubel, Solar Paviljoen, bron: stedenbouwarchitectuur.nl

Home of Design Kazerne | hartenkreet voor de toekomst

Hotspot Kazerne bood ruimte aan drie tentoonstellingen met recent werk van startende en gevestigde ontwerpers. Kazerne riep op om nieuwe allianties te smeden en hoopvolle voorbeelden te creëren met respect voor complexe verweven structuren, oude ambachten en inheemse wijsheden. Ontwerpers, overheden, bedrijfsleven, wetenschappers, iedereen. Want het besef dat het anders moet groeit. In een tijd van crises en polarisatie hebben kunst en design misschien wel meer dan ooit de opdracht om te verbinden en alternatieve scenario’s voor te stellen. Om met hart en hoofd een verandering te verwezenlijken.

Dichroic, Design Studio Sodalime, bron: ddw.nl 

Circulair koffiezetapparaat | nieuwe designstandaard

Bij de drukbezochte Graduation Show van Design Academy Eindhoven dompelden we ons onder in het werk van bachelor- en masterstudenten. De show onthulde potentiële nieuwe toekomsten, bood kritiek op onze huidige realiteit en het draaide om complexe ideeën over wat ontwerp is, wat het doet en wat het zou moeten doen. ‘Kara’ was één van de afstudeerprojecten die ons bijbleef: een circulair koffiezetapparaat ontworpen door Thomas Mair. Hij wil af van de slechte gewoonte om elektrische apparaten die kapot zijn te vervangen. Bij dit koffiezetapparaat zijn de grote magnetische onderdelen niet verborgen voor de gebruiker en kunnen deze eenvoudig verwisseld worden zonder speciaal gereedschap. Hiermee hoopt Thomas een nieuwe designstandaard te introduceren voor alle huishoudelijke apparaten; een waarvoor repareren de (enige) logische keuze is.

Thomas Mair, Kara, bron: artsthread.com

Supermarkt van de toekomst | voedselsysteem bevragen

In het Klokgebouw bezochten we de supermarkt van de toekomst. Voedselontwerpers met verschillende gastronomie-scenario’s. Kopen we over een aantal jaar bijvoorbeeld een speciale voedselpil die ervoor zorgt dat we onbeperkt junkfood kunnen eten? Nemen we een microbendouche om onze darmflora op orde te brengen? Of staan we straks op het station voor een Deeply Personal Vending Machine die gepersonaliseerd voedingsadvies geeft op basis van persoonlijke data, zoals je gewicht, lengte, leeftijd, gemoedstoestand en hartslag? Dit foodproject zet aan tot nieuwe denkrichtingen, trekt het huidige voedselsysteem in twijfel en laat je opnieuw nadenken over de impact die je als consument hebt.

Embassy of food, copyright: Chloé Rutzerveld