Vandaag is de aftrap van de International Documentary Festival Amsterdam, in de volksmond ook wel: IDFA. Tijdens dit festival (20 nov – 1 dec) staat Amsterdam in het teken van de nationale en internationale parels uit de documentairewereld, waarin allerlei (on)alledaagse onderwerpen vanuit een verrassende hoek worden belicht. Om je te helpen een weg te banen door de honderden films die worden vertoond, heeft Team Blyde een uiteenlopende selectie gemaakt van een aantal must-see’s die – uiteraard – volledig in lijn zijn met onze sociale en duurzame missie.
1. #387
Op 18 april 2015 zonk een schip met minstens 800 vluchtelingen voor de kust van Italië. Een jaar later buigt een team van forensisch pathologen zich over de identiteit van de drenkelingen, aan de hand van niet meer dan wat kledingresten en doorweekte foto’s. Deze onderzoeksdocumentaire gaat over hoe een zinkend schip honderden mensen in nummers veranderde, en hoe de identiteiten van deze mensen een jaar na dato weer zorgvuldig boven water worden gehaald. Een sterk staaltje journalistiek dat ons aan het hart gaat – temeer vanwege onze nauwe betrokkenheid bij The Present Movement.
2. iHuman
In een wereld waarin technologische vooruitgang harder holt dan we kunnen bijhouden, vormt onze omgang met artificial intelligence (AI) één van de grootste uitdagingen van onze tijd. In iHuman komen de meest invloedrijke mensen op dit gebied aan het woord over de risico’s, mogelijkheden en toekomst van deze relatief nieuwe technologie. Een typisch voorbeeld van technologie die veel goeds kan brengen, zoals de innovatieve toepssing door onze klant TEN, maar ook een niet te verwaarlozen keerzijde heeft. Is de komst van AI een zegening of moeten wij als maatschappij aan de noodrem trekken?
3. Earth
Al jarenlang maakt de mens gretig gebruik van de grondstoffen en mogelijkheden die de aarde ons biedt: van het winnen van duur wit Toscaans marmer tot het doorboren van de Alpen voor een hypermoderne treintunnel. In deze documentaire volgen we de mijnwerkers, machinisten en opzichters die op zeven plekken in Noord-Amerika en Europa met grof geschut de natuur bedwingen. Ontzagwekkende operaties waarmee ze hun letterlijke stempel achterlaten op het aardoppervlak, en tóch knaagt er iets. Want hoe ver kun je gaan als de natuur in het geding is? Deze docu illustreert één van de grootste problemen van onze tijd, iets waar wij op kantoor ook dagelijks mee bezig zijn.
4. The Forum
Met de aanwezigheid van Rutger Bregman (de Correspondent) en Greta Thunberg is het World Economic Forum dit jaar volop in het nieuws geweest. Veel, doch oppervlakkig, want wie weet wat er nu écht gebeurt op deze top waar kopstukken uit de internationale politiek, het bedrijfsleven en de academica elkaar ontmoeten? De WEF werd ooit opgericht met een idealistisch doel: de wereld verbeteren met dialoog – maar in hoeverre dragen de besloten bijeenkomsten waarbij enkel ’s werelds elite aanwezig is hieraan bij? Deze film maakt veel bij ons los: gruwen van het vooroordeelbevestigende gekonkel tot onwijs smullen van de Greenpeace-directeur die tijdens een borrel op Bolsonaro afstapt.
5. The Cave
Wanneer het omsingelde Syrische Oost-Ghouta in 2016 nog steeds geteisterd wordt door bombardementen, zitten de 400.000 overgebleven inwoners als ratten in de val. Een geïmproviseerd ondergronds ziekenhuis vormt in deze uitzichtloze situatie een symbool van hun weerbaarheid. De jonge kinderarts dr. Amani geeft hier leiding aan een bescheiden team dokters en verpleegkundigen dat zich staande houdt in de bijna onmogelijke werkomstandigheden. Tegelijkertijd moet de gedreven arts zich – ook namens haar vrouwelijke collega’s – verdedigen tegen de heersende gendernormen. De film raakt zo aan female empowerment (we zijn niet voor niets PR-partner van TEDXAmsterdamWomen) en schetst een prachtig beeld van de menselijke kant van oorlog.
Recente reacties