Terugblik op TEDxAmsterdamWomen 2019
Vorige week vond in het Koninklijk Instituut voor de Tropen de jubileumeditie van het jaarlijkse TEDxAmsterdamWomen evenement plaats, en team Blyde was aanwezig! Dit jaar mocht Blyde samen met Nomads als communicatiepartners betrokken zijn bij dit prachtige platform dat focust op female empowerment. Het thema van de 10e TEDxAmsterdamWomen-bijeenkomst was to create a state of mind by 2029 where we no longer say ‘female’ before president. Blyde werd geïnspireerd op het gebied van technologie, biologie, kunst, cultuur, geschiedenis en fashion. Het was een avond met de meest uiteenlopende, maar bovenal indrukwekkende verhalen, daarom delen we graag een selectie van drie TED talks en een performance die aansluiten bij de Blyde State of Mind.
Verandering begint bij jezelf
Märtha Louise, de Noorse prinses, is van jongs af aan op zoek geweest naar de invulling van haar leven en identiteit. Haar hoog sensitiviteit maakte het lastig de gewenste koninklijke taken te vervullen – tot ze een manier vond om écht zichzelf te zijn in die rol. Door een eeuwenoude wet was het als vrouw niet mogelijk om troonopvolger te zijn, waardoor er ruimte was voor persoonlijke ontwikkeling en het zelf invullen van haar uitdagende koninklijke rol. Wanneer je een sterk zelfbewustzijn hebt en weet waar je voor staat, zal je niet tegen gehouden worden door verwachtingen van anderen. Märtha is ervan overtuigd dat gender discriminatie geen rol speelt wanneer jij zelf je leven invult. Want, “Even being a princess is an empty role until you fill it with you.” Haar les? Verandering begint bij jezelf. Laat je hart niet beheersen door angst, maar luister naar jezelf. We zijn allemaal ‘leeg’ totdat we onze levens vullen vanuit onze eigen kwaliteiten, verlangens, en overtuigingen.
.
Het belang van verhalen
Alleskunner en supertalent Clarice Gargard sprak over het belang van zelfbewustzijn en het écht begrijpen van wie we zijn. Door het werken aan haar documentaire en boek over haar Liberische familiegeschiedenis kwam er een schokkend verhaal aan het licht over de rol van haar vader tijdens het dictatorschap in Liberië. Tijdens deze emotionele en persoonlijke zoektocht kreeg Clarice regelmatig de vraag: “waarom zou een Westers publiek geïnteresseerd zijn in zo’n ingewikkeld verhaal uit Liberië waarin ze zich totaal niet kunnen herkennen?” Vasthoudend aan het geloof dat elk verhaal het delen waard is, liet zij zich niet uit het veld slaan. “Why condemn yourself to simplicity? When we broaden our ideas and what it means to be human – we reaffirm ourselves.” We kunnen leren van elkaars verhalen, juist als deze ingewikkeld zijn of van minderheden in de samenleving komen. Deze verhalen geven ons begrip over wie wij zijn als mens, en dit begrip is essentieel voor het veranderen van onze state of mind.
.
Kennis is het beste cadeau
“Knowledge is the best gift you can give”, was volgens ons dé les van de avond. Hij kwam van de 82-jarige Somalische Edna Adan Ismail. Naast het openen van een ziekenhuis voor vrouwen in Somalië, waar zij eigenhandig een heel verpleegkundig team heeft opgeleid, vraagt Edna ook aandacht voor het gevecht tegen vrouwenbesnijdenis. Wereldwijd is er weinig bekend over dit enorme culturele en medische probleem, waardoor de oproep om kennis te delen van levensbelang is. Ondanks haar hoge leeftijd vecht Edna nog altijd dagelijks voor eerlijke behandeling van vrouwen op het Afrikaanse continent. Hier kunnen we nog eens een voorbeeld aan nemen!
.
.
Inclusion has a new face
Talent Night winnaar Houda (El Khan) Noussi sprak via de kunst van spoken word over haar dochter: een lieve, vrolijke en gelukkige jonge meid. Echter ziet de buitenwereld haar niet als een gewoon meisje, want ze heeft het Syndroom van Down. Houda laat met haar prachtige waterval aan woorden zien dat het leven simpelweg gaat over de manier waarop je kijkt naar dingen: “Down syndroom? No, we call it UP syndrome. Because there is nothing down about her.” Het draait allemaal om perspectief, en jij bent zelf in controle over je denkwijze. Inclusiviteit draait niet om gender, kleur, geaardheid, of om een ‘beperking’ – het gaat om mensen. Dit is nog eens een concrete les om gelijk mee te nemen naar je volgende meeting.
.
Wat nemen we mee?
De avond was een perfecte balans tussen inspirerende Talks, de uitreiking van de jaarlijkse TEDxAmsterdamWomen Startup Award, kwetsbare zang en dans, en een modeshow met enkel duurzaam geproduceerde jurken. Eén ding was overduidelijk deze avond: het veranderen van de State of Mind is mogelijk door zelf de knop om te zetten. Gender bias is een denkwijze. Wanneer we samen strijden voor inclusiviteit en de rechten van een ander kunnen we het waarmaken: een wereld waarin iedereen gelijk is.
Benieuwd naar de video’s? Check dan:
Geschreven door Judith van Harten
Fotocredits: TEDxAmsterdamWomen
Recente reacties