Credits: Zazzle
Het is de Week van de Circulaire Economie; dé week waarin ondernemers aandacht vragen voor het belang van een economie die afval niet als overblijfsel, maar als waardevolle grondstof voor nieuwe producten ziet en gebruikt. Hard nodig, want alhoewel de Nederlandse doelstelling is om in 2050 volledig circulair te zijn, is het hergebruik van materialen volgens het Circularity Report 2023 de afgelopen jaren gedaald. Ook België is ambitieus: Vlaanderen wil in 2030 de circulaire koploper van Europa zijn. Als we deze doelen willen behalen, moeten we aan de bak. Bij Blyde maken we ons dagelijks hard voor een duurzame economie door o.a. onze klanten, dé circulaire doeners van de Benelux, in de spotlights te zetten. Ter inspiratie delen we in deze nieuwsbrief een paar van hun system-changing initiatieven. Samen bewijzen we dat de circulaire transitie sneller moet én kan. Niet lullen maar poetsen, oftewel: less talk, more action!
De Club van Circulaire Ondernemers I Combine forces
Deze maandag, tijdens de start van de Week van de Circulaire Economie, brengen 22 circulaire impactmakers – waaronder Fairphone, Reflower en onze klanten Pieter Pot en Swapfiets – een statement uit: de circulaire transitie moet sneller! Richard Burger (Swapfiets): “We roepen de overheid op om van circulair ondernemen de status quo te maken, schaalmogelijkheden te creëren voor bestaande ondernemers, wetgeving hierop aan te passen en disruptief te kiezen voor blijvende systeemverandering met positieve financiële prikkels.”
Wij zijn trots onszelf één van de 10 partners te kunnen noemen van deze club pioniers. Geen afval meer en hergebruik van grondstoffen. Waar wacht de rest nog op? Samen laten we zien dat het kan!
Lees het hele opiniestuk van de Club van Circulaire Ondernemers hier.
Credits: Club van Circulaire Ondernemers
SUNT I The Banana factory
Change the game, or remain the same. Hoe? SUNT opent haar eigen (en ’s werelds eerste!) bananenfabriek, waar ze rigoureus met bananenverspilling willen afrekenen. Jaarlijks worden in Europa maar liefst 120.000 ton bananen vernietigd omdat ze op de lange reis uit Midden-Amerika een schrammetje op hebben gelopen. ZO zonde – of ‘sunt’ zoals ze in z’n Brabant zeggen! De fabriek van SUNT geeft deze gekneusde, afgekeurde bananen een nieuwe bestemming. Ze worden er verwerkt tot no-waste bananenpuree voor de producten van SUNT (lees: bananenbrood, -donuts en -granola) en van anderen, zoals smoothiemakers en ijsfabrikanten. Zo verduurzaamt SUNT niet alleen de bakkerijafdeling, maar de hele Europese bananenpuree-industrie. Dat betekent genieten mét een positieve impact!
Credits: Getty Images
VonWood I De houthandel naar het hier en nu
Tijd om onze nieuwe klant VonWood in het zonnetje te zetten! VonWood is het enige digitale platform waar houtaanbod en houtvraag elkaar ontmoeten. Kort gezegd: een marktplaats voor hout. Naast alle innovatieve biobased bouwmaterialen die we tegenwoordig kennen, zou je haast vergeten dat ons oudste bouwmateriaal heel circulair is. Hout is een oneindige grondstof, herbruikbaar én heeft een lage CO2-voetafdruk. Oprichters David de Jong en Minck Hermans zijn klaar om de houthandel te veranderen. En met succes: in week 3 verkoos MT/Sprout dit platform tot start-up van de week én stond David met een interview in het FD. Je leest ‘m hier.
Credits: Renaud Philippe – Le Devoir
Roetz I Lancering van de circulaire e-bike
Amsterdams fietsenmerk Roetz, Circular Award winnaar van 2022, lanceert dit voorjaar officieel haar nieuwste e-bike innovatie: Roetz Life. Geboren vanuit een circulaire missie om de berg e-waste te verminderen, boog Roetz zich drie jaar geleden over het design van een elektrische fiets die o.a. door het gebruik van een modulair en aanpasbaar ontwerp ontworpen is om een leven lang mee te gaan. And look where they are now! Roetz Life, de nieuwe e-bike for life, rijdt vanaf maart rond in Nederland. Meer behoefte aan een cargo bike of speed pedelec? Doordat de fiets op termijn herconfigureerbaar is, kan deze met kleine aanpassingen omgebouwd worden tot het model waar de gebruikers in verschillende fasen van hun leven behoefte aan hebben. Lekker bezig!
Credits: Roetz
Intratuin I Pot Recycle Month
Op 18 maart is het Global Recycling Day, de dag waarop we stil staan bij de eindigheid van onze natuurlijke hulpbronnen en die ons aanmoedigt hier zorgvuldig en bewust mee om te gaan. Tijd om na te denken over wat we weggooien: geen verspilling, maar kansen zien! Groenspecialist Intratuin gebruikt deze dag om Nederland een stukje groener te maken en introduceert – in samenwerking met elho, producent van duurzame bloempotten – de Pot Recycle Month. Lever dus al je oude (plastic) bloempotten in bij de winkels van Intratuin. Give back, get back!
Kijk-, lees en doe-tips:
Kijk: Ontgroeiers I VPRO Tegenlicht
De zucht naar economische groei zit tot diep in de haarvaten van de maatschappij. Maar waarom eigenlijk? Gaat meer economische groei helpen om problemen als klimaatverandering en ongelijkheid op te lossen? VPRO Tegenlicht maakte eind 2021 een tocht langs denkers en doeners die kritische vragen stellen bij de eeuwige economische groei die vandaag de dag nog steeds super relevant zijn. Kijk de aflevering terug via deze link.
Luister: Podcast circulair bouwen ecologisch en betaalbaar wonen
Bij circulair bouwen probeert men zo duurzaam mogelijk om te springen met grondstoffen om de ecologische impact van bouwen te verkleinen. Maar is deze manier van bouwen en wonen ook betaalbaar? Hoe ziet de toekomst van wonen eruit? Klimaatfestival Antwerpen zoekt het voor je uit in deze podcast.
Doe: Bezoek de circulaire pop-up
6 februari, bij aanvang van de Week van de Circulaire Economie, opent de Club van Circulaire Ondernemers een pop-up expositie in CIRCL om circulaire producten, diensten in de spotlight te zetten en een concreter actieplan te ontketenen bij de overheid.
Recente reacties