Bron afbeelding: Pinterest
ESG (Environmental, Social & Governance) is niet langer een optie meer, maar een must. Deze drie factoren bepalen in hoeverre een bedrijf duurzaam met het milieu omgaat, welke maatschappelijke impact het bedrijf levert, en hoe de bestuurlijke zaken in de organisatie zijn geregeld. Het maken van ESG-rapportages is belangrijk om risico’s te minimaliseren, kansen te benutten, investeerders aan te trekken en loyale klanten te winnen.
WAAROM IS ESG BELANGRIJK?
ESG geeft beleggers en consumenten een helder beeld van de activiteiten van een bedrijf op het gebied van duurzaamheid. Er wordt hierbij gekeken naar klimaatrisico’s, sociale verantwoordelijkheid en de kwaliteit van het bestuur. Investeerders kunnen zo het ESG-beleid meenemen in hun beleggingsbeslissingen en bedrijfsstrategieën.
WAT IS EEN ESG-RAPPORTAGE EN WAT HEEFT EEN BEDRIJF ERAAN?
ESG-rapportages geven inzicht in de grote impact van bedrijven op milieu, samenleving en governance, waardoor bedrijven gericht te werk kunnen gaan om de risico’s te beperken. Als een bedrijf een ESG-beleid heeft, wordt de transparantie verhoogd en een positief imago bij consumenten, investeerders en werknemers gecreëerd. Dit trekt toptalent aan en behoudt waardevolle medewerkers, wat belangrijk is voor langetermijngroei. Bovendien helpen ESG-rapportages om bedrijfsstrategieën af te stemmen op duurzame ontwikkelingsdoelen. Tegelijkertijd verkleint de naleving van ESG-principes de kans op reputatieschade en vergroot het de toegang tot kapitaal.
VOORDELEN VAN EEN ESG-RAPPORTAGE:
- Transparantie en bewustzijn: tonen van commitment aan duurzaamheid
en maatschappelijke verantwoordelijkheid door het geven van transparante informatie. - Risicomanagement: identificeren en aanpakken van potentiële
risico’s, zoals klimaatverandering en reputatieschade, om negatieve effecten op het milieu te beperken. - Investeerders aantrekken: investeerders met een focus op maatschappelijke impact waarderen bedrijven met sterke ESG-principes.
- Concurrentievoordeel: onderscheiden van concurrenten die minder aandacht besteden aan ESG.
- Betere afstemming op Sustainable Development Goals (SDG’s) die zijn vastgesteld door de Verenigde Naties.
DUURZAAMHEID BEGINT BIJ GOED BESTUUR
Een goed bestuur is essentieel voor het doorvoeren van ESG-regels. Denk
bijvoorbeeld aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze nieuwe wet is in 2024 ingegaan en daarmee een belangrijke stap voor ondernemingen binnen de Europese Unie om ESG risico’s in kaart te brengen en duurzaamheidsinformatie te geven aan stakeholders. Dit vraagt om een nauwkeurige evaluatie van het bestuur en transparante verslaggeving richting beleggers en andere belanghebbenden. Bovendien kan het bestuur toezicht houden op een verantwoorde bedrijfsvoering.
De verwachting is dat de ESG-regels in het Verenigd Koninkrijk zullen worden gebaseerd op het EU-framework. De UK SDS zal in juli 2024 worden geïntroduceerd. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is de VS nog bezig met het vormgeven van formele ESG-wetgeving, echter met plannen om de Amerikaanse standaarden in lijn te trekken met de EU-regelgeving.
BLYDE: PARTNER IN DUURZAME COMMUNICATIE
Wij geloven in de kracht van transparante en impactvolle communicatie. Daarom helpen we jullie bedrijf om de ESG-story op een authentieke en eenduidige manier te vertellen. Zo wint jullie bedrijf vertrouwen van stakeholders en worden jullie aantrekkelijker voor investeerders en consumenten die waarde hechten aan het thema duurzaamheid.
We helpen bij het creëren van een goede basis door relevante informatie en betrouwbare inzichten over jullie maatschappelijke impact te verzamelen. Vervolgens zorgen we ervoor dat jullie duurzaamheidsinitiatieven en -prestaties helder en transparant worden gecommuniceerd. Deze krachtige boodschap verspreiden we via sociale media en andere kanalen die een groot publiek bereiken.
DE TOEKOMST VAN ESG
ESG is inmiddels niet meer weg te denken bij zowel grote ondernemingen als kleinere bedrijven en er komen steeds meer nieuwe regels bij. Dit biedt mooie kansen om duurzame transformatie te versnellen. Naast kansen zijn er ook negatieve effecten. Sommige bedrijven gebruiken ESG mogelijk als marketinginstrument zonder daadwerkelijk hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren. Het blijft essentieel om transparant te blijven en verantwoordelijkheid te nemen en daarmee greenwashing te voorkomen.
KLAAR VOOR THE ROAD TO SUSTAINABILITY?
Neem contact op via info@blyde.be en ontdek hoe wij jullie duurzaamheidsrapportage tillen naar the next level.
Recente reacties